Kornets Hus
Kornets Hus
Kornets Hus
Arkitekt Reiulf Ramstad
Arkitekt Reiulf Ramstad

Kornets Hus

Kornets rejse fra spire til brød og inspiration til sund madkultur. Alt det vil man snart kunne opleve og blive klogere på i Kornets Hus – et nationalt videns- og inspirationscenter om korn og madkultur, som skal bygges ved Hjørring.

Bag projektet står Foreningen Kornets Hus i partnerskab med blandt andre Hjørring Kommune, Nordea-fonden, Holkegård Fonden, ENV-fonden, LAG Nord og Realdania. Trigon er totalentreprenør på byggeriet, der er under projektering med forventet byggestart i 2018.

Idemanden bag Kornets Hus, Jørn Ussing Larsen, er en af pionererne inden for produktion og forædling af økologisk og biodynamisk korn. Særligt gamle sorter som spelt og emmer. Via virksomheden Aurion A/S har Jørn Ussing Larsen bragt de gamle sorter tilbage på markerne og ud på spisebordene.

Arkitektkonkurrencen blev vundet af det norske firma, Reiulf Ramstad Arkitek­ter, hvis skitseforslag på bedste vis harmonerer med de tanker og visioner, som ligger bag etableringen af Kornets Hus. Huset er tegnet med tydelig reference til det klassiske danske gårdbyggeri og traditionelle bageovne.  Og det peger med sit enkle materialevalg tydeligt i samme retning som det korn, der bliver livsnerven i husets aktiviteter.

Kornets Hus, som forventes at åbne i 2019, bliver et nationalt videns- og inspirationscenter om korn, ernæring og madkultur. Ud over kursuslokaler vil huset rumme formidlingsaktiviteter, skoletjeneste, produktions­køkken og café med butik. Arealerne uden om huset vil også blive inddraget i centrets aktiviteter og formidling.
 
FAKTA

Økonomi:
Projektets samlede økonomi : 22,4 mio. kr.
Omfatter byggeri af et hus på 680 m² og udvikling af formidlingsaktiviteter.
 
Bidragsydere:
Realdania: 12,6 mio. kr.
Nordea-fonden: 6,5 mio. kr. (udvikling af formidlingsaktiviteter)
Hjørring Kommune: 1 mio. kr.
Holkegård Fonden: 1 mio. kr.
ENV-fonden: 1 mio. kr.
LAG Nord: 300.000 kr.

Årstal: 
2018
Type: 
Byggeri