Vores historie
A/S Trigon er en fondsejet entreprenørvirksomhed fra 1945, som bygger på et stærkt fundament af erfaring og faglig stolthed. Vi har været i branchen i mange år, og vi planlægger at være med i mange år fremover.
A/S Trigon blev dannet i 1945 af tre lokale håndværksmestre – en murer, en tømrer og en elektriker - for at byde på nogle af opgaverne ved etablering af en flygtningelejr ved Frederikshavn. Fordi de var tre, kaldte de firmaet A/S Trigon, der er det græske ord for trekant.
De tre håndværkere – Ejvind Dyhr, Christian Jørgensen og Willy Jørgensen – fik opgaven med at etablere el-, vand og kloak til flygtningelejren. De dannede det fælles aktieselskab A/S Trigon pr. 30. november.
Som forretningsfører i det nye aktieselskab antog de civilingeniør Bent Bøgh, der kom fra Aalborg. Han var en yderst driftig leder, og inden arbejdet i flygtningelejren var afsluttet, havde han allerede skaffet nye opgaver til firmaet, bl.a. for kommunen med kloakering af Vestergade.
Imidlertid opstod der uenighed mellem de tre indehavere om driften af A/S Trigon. Striden gik i hårdknude, og det endte med, at alle tre ejere afhændede deres aktier til Bent Bøgh, som herefter var eneaktionær. Bent Bøghs hustru, Inge, stod for kontoret og bogholderiet og sammen drev de firmaet med succes.
Efter Bent Bøghs bortgang som følge af sklerose drev Inge virksomheden videre. Da hun selv få år senere - i 1970 - blev uhelbredeligt syg af kræft, valgte hun og sønnen Karsten Bøgh at donere deres aktier i A/S Trigon til dannelsen af en fond, der skulle sikre A/S Trigons og medarbejdernes fremtid.
Fonden er en erhvervsdrivende fond med det primære formål at eje og bevare A/S Trigon. Fonden yder endvidere hjælp til tidligere og nuværende ansatte, støtter forskning i kræft og sklerose samt støtter tekniske uddannelser i Nordjylland.
At overskuddet i A/S Trigon går til velgørende formål, giver virksomheden en særlig ånd og kultur. Hos os arbejder man nemlig for at bevare sin egen arbejdsplads og støtte velgørende formål.
I A/S Trigon vil vi gerne være vores kunders byggepartner. Det betyder, at vi stræber efter at skabe en god byggeoplevelse, hvor vores kunder føler sig forstået og involveret i processen. Gennem samarbejde og gensidig tillid sikrer vi et projekt, der kommer godt fra start og sikkert i mål.
I A/S Trigon tilbyder vi at hjælpe dig med at realisere dine byggedrømme, og vi varetager opgaver inden for erhvervsbyggeri, privatbyggeri, anlæg, facility management og energioptimering.
Dengang det næsten gik galt – Historien om Krudttårnets flytning
A/S Trigon har i 2020 eksisteret i 75 år, men historien kunne let være endt efter 30 år. I juledagene for 45 år siden skete det uheld under Krudttårnets flytning, som senere tvang A/S Trigon i betalingsstandsning og rekonstruktion.
”Kunsten at kunne” er A/S Trigons motto, og virksomheden har aldrig været bange for at påtage sig store og komplicerede opgaver.
I 1974 fik vi en spændende opgave med flytningen af Krudttårnet i Frederikshavn. Det 300 år gamle og 4500 tons tunge tårn var kommet til at ligge i vejen for værftets udvikling, og værftet havde besluttet at flytte det 270m ind i landet til dets nuværende placering, så man kunne forlænge den store tørdok. A/S Trigon fik opgaven sammen med det rådgivende ingeniørfirma Kampsax.
Hele Krudttårnet blev støbt ind i en betonkappe, der skulle holde sammen på det hele, og der blev støbt en flad plade under tårnet, som skulle løftes op og glide på teflonbelagte skinner. Samtidig gik Monberg & Thorsen i gang med at udvide tørdokken. Men så skete katastrofen!
Mellem jul og nytår 1975 kom en kraftig storm, som slog hul i dokkens spunsvæg. Dokken blev fyldt med vand, og jorden under Krudttårnet skred sammen, så det kom til at stå som Det skæve Tårn i Pisa. Det tog et halvt år at reetablere dokken, og herefter kunne tårnet rettes op og flytningen fortsætte. Næste problem var, at teflon-skinnerne knækkede som tændstikker. A/S Trigon måtte støbe nye, kraftigere betonskinner, men så lykkedes det, og 100 donkrafte drev tårnet fremad med op mod en meter i døgnet.
Det var en stor teknisk bedrift, men uenighed om, hvem der var ansvarlig for forsinkelsen, betød, at A/S Trigon i en treårig periode ikke fik betaling for arbejdet, der udgjorde en tredjedel af firmaets omsætning. Det kunne A/S Trigon på pågældende tidspunkt ikke holde til, og vi måtte gå i betalingsstandsning.
Det lykkedes dog takket være et modigt pengeinstitut og gensidig tillid at videreføre virksomheden, men i meget reduceret størrelse. To år senere, i 1981, resulterede voldgiftssagen i, at A/S Trigon fik sit fulde tilgodehavende med renters rente, og dermed var firmaet tilbage i fuld styrke.